Zlatni ključ za Razvoj brenda

Na upravo završenom 56.Samu nameštaja u Beogradu, GIR je osvojio tri nagrade i to nominaciju za ’’Najbolji proizvod’’, nominaciju za ’’Najbolji prateći element enterijera’’, i onu najznačajniju, a to je Zlatni ključ za ’’Razvoj brenda’’. Ova nagrada predstavlja dokaz da GIR odlučnim koricama prelazi put od izvrsnog proizvođača, ka dinamičnom i održivom brendu.

Nameštaj je disciplina koja mora zadovoljiti više kriterijuma: funkcionalnost, estetiku, karakternost, ali ne i nametljivost. GIR kolekcija od jasena ima upravo zaokružen identitet koji se ogleda kroz dijalog nasleđa, forme i jasenovog drveta.
Slični senzibiliteti, želja za stvaranjem i orjentisanost ka dobrom dizajnu su samo neki od povezujućih faktora između, kako već etabliranih dizajnera, tako i onih koji su na početku karijere, i GIRa kao inicijatora. Tako ovu originalnu kolekciju potpisuju dizajneri is Hrvatske (Redesign, Grupa, Numen/For Use), Srbije ( Autori, Presek Design studio, studio Chudes, Miljana Nikolić i Marko Oljača) i Španije (La Mamba).

Polazna inspiracija je balkansko nasleđe, ali to nije bio uslov da bi se komad našao u kolekciji. Presudno je bilo pronaći svoj izraz i biti originalan od ideje do realizacije. Kolekcija je pročišćena, ali istovremenu ima i bogatu strukturu. Čine je standardni elementi enterijera, koji su potrebni svakom domu, ali lucidnost u detljima kod svakog proizvoda, je ono što izdvaja ovu kolekciju u odnosu na druge. Poseban odabir i kvalitetno uparivanje materijala rezultiralo je da identifikacioni kod ove kolecije bude sam materijal – drvo jasena, koje upravo donosi finu teksturu, estetsku eteričnost i neutralnost.

Svakodnevni komadi nameštaja iz GIR kolekcije predstavljaju mala skulpturalna dela, koja će podići uređenje eneterijera na viši nivo i uneti dašak suzdržane elegancije i rafiniranosti. Od malih predmeta, poput Pendulum ogledala ili Oblo zakačaljki, pa do velikih komada koji vladaju prostorijom, kao što su ljuljaška Catapult ili Klin sto, svaki komad kolekcije od jasena privlači pažnju svojim pročišćenim izgledom.

U nastavku vam predstavljamo neke od proizvoda iz GIR kolekcije, a više o svakom ponaosob možete pronaći na sledećem linku.

Ljuljaška Catapult / Miljana Nikolić
Catapult ljuljaška, je dovoljno mala za enterijersku upotrebu ali i dovoljno velika da obezbedi komfor. Dozvoljava korisniku da bude aktivan, ali i da se odmori i opusti, donoseći radost detinjstva i funkcionalnost potrebnu starijim korisnicima. Dužina ljuljaške se može podešavati i prilagođavati različitim visinama prostorija, a svi delovi su demontažno spojeni.

Stolice Bride / Grupa studio
Kolekcija se sastoji od stolice sa rukonsalnima i stolice bez rukonaslona, i pored standarne natur varijante i četiri boje: zelena, plava, siva i roze, na ovogodišnjem Sajmu smo predstavili i tri nove sezonske boje: tamno siva, bordo i oker, koje omogućavaju lakše prilagođavanje različitim vrstama enterijera. Kombinacija savremene tehnologije za obradu drveta i precizan ručni rad omogućavaju udobno sedenje i ugodan taktilni osećaj pod rukom.

Oblo Coat hanger/ studio La Mamba
Oblo zakačaljke dolaze u dve veličine i četiri različite boje što im pruža mogućnost živopisnih varijacija u funkcionalnom i estetskom smislu. Drvo, kao izdržljiv materijal i posebna površinska obrada, savršeno upotpunjuju potrebe korisnika. Dizajn im omogućava raznovrsnu upotrebu i čini ih praktičnim za prostore koji odražavaju različite stilove života.

Oblo Coat Hangers

Sto 202 / Marko Oljača
Inspiracija za sto 202 nalazi se u prirodnom dobru Đavolja Varoš, iz kog je izvučen detalj koji je prenet na dizajn stola. Taj paleolitski momenat spoja kamena i zemljanog stuba ogleda se kao detalj u vidu spoja izmedju nogara stola i ploče stola. jednostavan, a upečatljiv dizajn, omogućava ovom stolu da se lako uklupi kako u poslovni, tako i u rezidencijalan prostor.

Opozit ogledalo / Presek Design studio
Opozit ogledalo karakteriše jednostavna igra linije i površine čistog minimalističkog izgleda. Igra punog i praznog, svedena je na odnos čelicne cevi koja gradi O konstrukciju i balansira u kombinaciji sa ogledalskim punim krugom. Ta kombinacija rezultirala je lepotom balansa između punog i praznog. Ovo ogledalo prilagodljivo svakom tipu prostora,bilo javnom ili privatnom, i pruža mogućnost odlaganja raznih aksesoara sa stilom.

Na 54. Beogradskom sajmu nameštaja, 2016. godine, Opozit ogledalo je dobilo nagradu Zlatni ključ, za najbolje prateće elemente enterijera.

Metal Frame Rack/ studio Autori
Modularni set polica Metal Frame Rack kreirani su kao elementi, koji se vrlo jednostavno mogu prilagoditi različitim prostorima i namenama. Bazu ovih komada čini lagana čelična konstrukcija, koja se nadograđuje različitim elementima u vidu police, ormarića sa krilima ili fiokara, koje samom korisniku omogućavaju transformaciju i neočekivane strukture u prostoru.

Metal Frame Rack

Woodlock stolice / Redesign studio
Modularni set polica Metal Frame Rack kreirani su kao elementi, koji se vrlo jednostavno mogu prilagoditi različitim prostorima i namenama. Bazu ovih komada čini lagana čelična konstrukcija, koja se nadograđuje različitim elementima u vidu police, ormarića sa krilima ili fiokara, koje samom korisniku omogućavaju transformaciju i neočekivane strukture u prostoru.

Klin sto / Numen / For Use
Dizajn ove stolice, elaborira retko korišćeni konstruktivni princip povezivanja naslona i prednje noge, poprečnom krutom vezom. Preciznim pozicioniranjem zagrivljenih nosača, rešeno je ergonomsko rešenje, izrazito kompaktne i fluidne forme. Ovako tehnološki zahtevno rešenje, realizovano je zahvaljujući najnaprednijim savremenim tehnologijama obrade drveta. I ova vrsta stolica ima svoje kolorne varijante, koje je lao prilagođavaju različitim ambijentima.

Klin Table - Rectangle

Trifora stočić / Chudes studio
Trifora stočić predstavlja sklad izmedju estetike i veštine obrade drveta jasena. Finalni proizvod je napravljen od deset istih elemenata rasporedjenih u krug tako da čine stub koji služi kao potpora za uklonivu gornju ploču. Ovakv pristup omogućava kombinovanje različitih materijala sa jasenom u jednu celinu, koja pored upotrebne vrednosti predstavlja sklupturu sama za sebe.