Design Letters x Arne Jacobsen

Arne Emil Jakobsen – jedan od najuticajnijih dizajnera i arhitekata 20. veka – rođen je u Kopenhagenu, 11. januara 1902. Njegov otac Johan je bio trgovac na veliko, a njegova majka Paulina je radila kao službenica u banci. Jakobsen je želeo da bude slikar, ali ga je otac ubedio da postane arhitekta pošto je to bilo praktičnije i sigurnije zanimanje. Od 1924. do 1927. godine Jakobsen je studirao na Danskoj kraljevskoj akademiji lepih umetnosti.

Tokom njegovih putovanja u Njujork, Italiju i Nemačku upoznao se sa delima Ludviga Mis van der Roea i Valtera Gropijusa, što je imalo veliki uticaj na njegov diplomski rad i druge rane dizajne. Dizajni sa savijenom šperpločom Čarlsa i Reja Eamsa su bili drugi bitan izvor inspiracije za Jakobsena, kao i radovi Ernesta Rodžersa, italijanskog istoričara dizajna. Jakobse i njegov prijatelj iz Naerum Internata su, 1929. godine, dizajnirali kuću od stakla i betona, spiralnog oblika sa ravnim krovom. Ovaj projekat je na takmičenju koje je organizovala Danska Asocijacija Arhitekata dobio prvu nagradu za dizajniranje „Doma budućnosti“, što je Jakobsenu donelo prepoznatljivost i pomoglo mu u otvaranju sopstvenog biroa.

Ipak, Jakobsen se tek 1950-ih stvarno zainteresovao za dizajn nameštaja. Veći deo njegovih dizajna bili su kreirani za arhitektonske projekte. Jakobsen je najpoznatiji po svojim jednostavnim, lakim, kompaktnim i proporcionalnim stolicama. Ranih 1950-ih je kreirao Ant stolicu, prvobitno dizajniranu za kantinu zdravstvene ustanove Novo Nordisk, i Dot stolicu. Egg i Swan stolice (1958) su jedni od njegovih najpoznatijih proizvoda i dizajnirani su za hodnik i prostor za recepciju Rojal Hotela u Kopenhagenu. GrandPrix stolica (model 3130) je predstavljena na Prolećnoj izložbi dizajna u Danskom Muzeju umetnosti i dizajna u Kopenhagenu 1957. godine, a nekoliko meseci kasnije dobila je glavnu nagradu na Trijenale izložbi u Milanu. Lili stolica (model 3208) koja je prvi put predstavljena 1970. godine na Danskom Sajmu nameštaja, prvobitno je kreirana za Dansku Centralnu Banku i zahtevala je složen proces kalupljenja. Još jedan uspešan dizajn stolice – Oksford – kreiran je 1963. za profesore na Koledžu Sv. Katarine na Oksfordu.

  1. godine, za svrhu informacionih znakova van i unutar zgrade, Jakobsen je dizajnirao jedinstven font za projekat za gradsku većnicu u Arhusu tako da se oblici slova poklapaju sa celokupnim estetskim efektom zgrade. To je bila tipografija inspirisana Bauhausom i posle 75 godina izgleda neverovatno.

U novije vreme, danska kompanija DESIGN LETTERS, koju je osnovao bivši kopirajter i novinar Mete Tomzen, dobila je dozvolu da oživi Jakobsenov elegantni stil na prelepim porcelanskim šoljama i posuđu. Mete je oduvek bila veliki obožavalac reči i pisanja i 2009. godine je tu strast spojila sa strašću prema dizajnu osnivajući Design Letters.

Danas, DESIGN LETTERS poseduje značajne kolekcije kućnog aksesoara, nameštaja i kolekcija za decu – sa i bez slova. Ovaj brend je prisutan u više od 1000 dizajnerskih radnji u 55 zemalja. GIR Store je jedna od njih.