Dizajneri Danas : Grupa Studio

Grupa je hrvatski dizajnerski kolektiv koji deluje u području dizajna rasvete i proizvoda, dizajna enterijera i scenografije. Za GIR su dizajnirali kolekciju Brida stolica.

Tihana Taraba, Ivana Pavić i Filip Despot okupili su se 2006. godine sa ciljem da postanu renomirani dizajnerski brend koji se ističe inovativnim i svestranim proizvodima, minimalizmom, funkcionalnošću i fleksibilnošću. Nakon toga, trio, sa sedištem u Zagrebu, hrabro je zakoračio u proizvodnju vrhunske rasvete 2012. godine kada su osnovali Grupa Products. Na taj potez su se odlučili jer nisu želeli da ograniče svoj uticaj samo na projektovanje enterijera.

Dot Sto

Niz godina sarađuju sa hrvatskim i inostranim proizvođačima nameštaja poput Prostoria, Artisan, Shuma, a pod nazivom Grupa products sa kojim su izašli na svetsko i europsko tržište imaju seriju lampi: Baluna, Model, Arigato i ILI_ILI. Izlažu na domaćim i međunarodnim selektiranim izložbama, a radovi su objavljivani u značajnim međunarodnim i hrvatskim publikacijama.

Arigato Lamp

Saradnju sa GIR-om, Grupa Studio započela je pre nešto više od dve godine. Ideja i koncept GIR brenda bili su formalno veoma bliski njihovoj estetici, zbog čega su se odmah upustili u posao sa puno entuzijazma i za nas su stvorili kolekciju stolica „Brida“.

Brida with armrest - Dusty Pink

Kolekcija se sastoji od stolice sa rukonaslonima, stolice bez rukonaslona, barske stolice i polu fotelja. Kombinacija savremene tehnologije za obradu drva i precizan ručni rad omogućuju postizanje forme ugodne za sedenje i površina ugodnih pod rukom.
Specifičnost serije otkriva se u detalju koso rezanog brida koji se provlači kroz kontinuiranu liniju koja objedinjuje naslon i rukonaslon. Jasni uglovi i plohe naglašavaju osećaj mase i čvrstoće dok je istovremeno postignuta vizualno pročišćena, elegantna i fluidna forma.

Stvaranje proizvoda je uvek uzbudljiv proces, a u slučaju Bride bio je izazovan i zahtevan. Kako je GIR bio tek u nastajanju, nismo nijedan njihov referentni proizvod koji smo mogli slediti, bili smo svesni toga da će tipologija proizvoda kojeg dizajniramo na neki način postaviti identitet brenda. Odmah nam je bilo jasno da želimo raditi stolicu, ali ne samo jednu stolicu nego kolekciju stolica.

Uspeh nagrađivanog Grupa Studija nije iznenađenje s obzirom na to da je tim sastavljen od generacije mladih ljudi koji su se u posljednjih nekoliko godina globalno pojavili na savremenoj dizajn sceni. Njihove proizvode možete videti u njihovom izložbenom salonu koji se nalazi u popularnom zagrebačkom dizajnerskom okrugu, a osim toga Brida stolice su uvek dostupne u 8 različitih boja u GIR Storu.