Dizajneri Danas: Muller Van Severen

Izuzetno dosledan i prepoznatljiv stil, belgijskih dizajnera Muller van Severen vrlo brzo je pronašao uspešnu putanju u dizajnu nameštaja. Njihove hibridne konstrukcije klasičnih komada nameštaja imaju neočekivan obrt. Razigrana kombinacija pravih i krivih linija dodaje pozitivne vibracije, inače krajnje ozbiljnom svetu nameštaja. Dizajnerski duo Muller van Severen lepo se igra sa konceptom forme i funkcije.

Vizuelni umetnici Fien Muller (1978) i Hannes Van Severen (1979) započeli su karijeru kao dizajnerski duo kada su pozvani da kreiraju zajednički projekat za Galeriju Valerie Traan u Antverpenu 2011. godine. kao eksperiment koji povezuje umetnost i dizajn. Međutim, nije prošlo mnogo vremena pre nego što je percipirana sasvim drugačije. Njihov zajednički projekat nameštaja evoluirao je, i ubrzo je usvojen u međunarodnim krugovima. Na Bijenalu INTERIEUR 2012 u Kortrijku, pozvani su kao jedan od sedam međunarodnih gostiju. Njihove skulpture i nameštaj pojavili su se u nekim od najvažnijih muzeja i galerija u Londonu, Berlinu, Milanu, Kopenhagenu i Njujorku.

Fotografija Fiena Mullera ukazuje na nekoga ko u svom svakodnevnom životu smatra da je spreman za učešće u pozorištu njenih kompozicija. U njegovoj fotografiji, čini nam se da nisu važni samo kvaliteti pojedinačnog objekta, već sve što se događa kada se taj objekat uvede u drugi. Hanin osećaj za boju je izvanredan na isti način, sa prilično neobičnim kombinacijama – ponekad suptilan, ponekad oštro suprotstavljen, ali uvek sa skladnim rezultatom.

Koncept oba umetnika koji slede i u njihovoj kolekciji nameštaja jeste – dve police postaju zamršene i nerazdvojne, dve osobe su prisiljene na razgovor dvostrukim sedištem ili raspon boja može da zavisi od zdravstvenog i bezbednosnog kodiranja boja proizvođač ploča za sečenje. Teško je da ne podsećaju se na samoukog i izvanrednog Žan Pruvea, koji takođe nije sledio okvir ograničenja određene discipline. Osećaj koji smo stekli o Muller Van Severen-u je da su oni kreatori koji žive svoj život sa ‘radom’ kao jednakim i neophodnim aspektom ljudske egzistencije pored sedenja, jela, čitanja, razgovora …

muller van severen

Kolekcija Muller Van Severen poziva na učešće – daske za sečenje i poslužavnici su zidne skulpture koje se prilagođavaju funkcionalnoj ulozi i promeni izgleda sa upotrebom; Dvostruko okrenuto sedište postiže svoj potencijal samo sa upotrebom – dve osobe koje se angažuju i možda formiraju nove ideje, flertuju ili samo dele šalu. U ovom slučaju, proces „dizajniranja“ izgleda da je više kao razgovor i evolucija ideja, sa jednim gotovim proizvodom koji inspiriše sledeći – stoga kolekcija radi tako dobro kao celina.

muller van severen
Match Kitchen in collaboration with Reform

Njihov partnerski rad otklanja individualni ego koji je previše rasprostranjen u dizajnu i svetu umetnosti i dozvoljava da svaki predmet jednostavno postoji. Razlika između umetnosti i dizajna sužava se kada namera kreatora nije da proizvedu jedno ili drugo, već samo da kreiraju i žive, a svakako ne da bi postali ime za koje se treba brinuti… iako, bilo kroz izbor ili ne, to je postalo slučaj i za Fiena Mullera i za Hanu Van Severen.

Pročitajte više o izvanrednom dizajnerskom dvojcu na njihovom web sajtu!