Dizajneri Danas : Norm Architects

“ Što jednostavnije radiš, detalji postaju bitniji.“

Norm Architects je multidisciplinarni dizajn studio koji je fokusiran na arhitekturu, komercijalne enterijere, industrijski dizajn, fotografiju, grafiku i umetnost. Norm Architects su nedavno imenovani  za najbolje danski dizajnere, a jak utisak su ostavili širom sveta svojim nameštajem, osvetljenjem i dodacima za kuću dizajniranim za kompanije poput Menu, Design within Reach i još mnogo drugih.

norm architects Jonas
norm architects Jonas

Studio je osnovan 2008. godine od strane arhitekata Kaspera Rona i Jonasa Bjerre-Poulsena, usled zajedničkog zanimanja za stvaranje bezvremenske arhitekture i značajnih dizajnerskih proizvoda. Rođen 1976. godine, Jonas Bjerre-Poulsen i Kasper Rønn prvi put su se upoznali u srednjoj školi pre nego što su  diplomirali kao arhitekte na Kraljevskoj danskoj akademiji lepih umetnosti. Nedavno im se pridružila i  Linda Korndal.

Ime Norm ukazuje na značaj crtanja, inspiraciji iz tradicija i normi koje su u mnogim vekovima rafinisane u oblasti arhitekture i estetike. Norm se fokusira na kvalitet, trajnost i vanvremenost – žele da pronadju najjednostavniji oblik zadatog zadatka, ne zaboravljaju lepotu oblika i detalja, kako bi dosegli tačku u kojoj nema ništa za dodavanje i ništa za oduzmanje da bi proizvod bio dobar. Kao i pravi skandinavci, oni se ponose svojom kulturom i istorijom, i nadaju se i teže stvaranju novih normi u savremenovom dizajnu.

„Naš dom i stvari sa kojima se okružujemo, treba da pružimo utočište od svakodnevnog haosa, koji izgleda da dominira našim svetom. Razumevanjem minimalizma kao estetike i jednostavnosti kao filozofije života, NORM ima za cilj pružanje struktura koje daje osećaj slobode. Obrazloženje proizvoda leži u njegovoj sposobnosti da se razlikuje; estetski i funkcionalno. Određeni fokus na dobru ideju, prave materijale i finu izradu, Norm Architects su stvaranje korisnih proizvoda, atraktivnog dizajna i arhitekture koja hvata i inspiriše život. „

Jonas Bjerre-Poulsen se fokusira na oblik i taktilnost. Kasper Rønn se koncentriše na tehnologiju i izume. Zajedno su Norm Architects, osnovani sa ciljem da mešaju svoje komplementarne interese za proizvodnju nameštaja i arhitekture u skladu sa skandinavskim „normama“ jednostavnosti, gracioznosti, zanatstva i vanvremenosti.

„Kasper je u tehničkom delu, a ja sam u estetskom delu“, kaže Bjerre-Poulsen. „Ali, u stvarnosti, mi pomažemo jedni druge u svim aspektima procesa dizajna.“ Oni takođe dele strast da pronađu tačku u kojoj se ništa ne može dodati ili oduzeti kako bi se proizvod poboljšao.

Detalji nisu samo detalji, oni čine ceo proizvod.

Danski brend MENU ima jednostavnu filozofiju – „želimo da svet učinimo boljim, manje komplikovanim, malo lepšim za buđenje. Saradjujući sa talentovanim dizajnerima, mi stvaramo predmete koji se sada i zauvek čuvaju „. To je filozofija u skladu sa pristupom Norm arhitekture i nije iznenađenje što su sarađivali  vrlo uspešno tokom godina.

Wire saksije, Carrie lampa, Harbour stolica su savršeni primeri elegancije i funkcionalnosti koju ćete pronaći u kombinaciji Menu i Norm Architects.

Menu – Bottle Grinders

Menu – Harbour Chair

Svi proizvodi danskog proizvodjača Menu dostupni su u GIR Storu, Trešnjinog cveta 5, Beograd.

Menu – Carrie Lamp