Ikone 20. veka: Hans Wegner

“ Kad biste u životu mogli da dizajnirate samo jednu dobru stolicu“, citiran je poznati danski dizajner Hans Vegner 1952. „Ali jednostavno ne možete.“

Nije se šalio: Vegner, jedan od najistaknutijih danskih dizajnera, tokom života stvorio je preko 500 stolica i hiljadu drugih predmeta nameštaja – i to je podvig koji mu je zasluženo dao nadimak „kralj stolica“.

hans wegner

Sin obućara, Vegner, rođen je 1914. godine u Tønderu, gradu na jugu Danske. Pripravništvo je započeo kod danskog majstora kabineta H. F. Stahlberga kada je imao samo 14 godina. Kasnije se preselio u Kopenhagen i pohađao školu za umetnost i zanat od 1936. do 1938. godine pre nego što je zvanično postao dizajner nameštaja.

Vegner je bio deo spektakularne generacije koja je stvorila ono što se danas naziva „zlatnim vekom“ modernog danskog dizajna. „Mnogi stranci su me pitali kako smo stvorili danski stil“, rekao je jednom prilikom Vegner. „I odgovorio sam da je to bio neprekidni proces pročišćavanja i pojednostavljenja – smanjiti se na najjednostavniji mogući dizajn od četiri noge, sedišta, leđa i naslona za ruke.“

CH24 Wishbone Stolica

1938. godine, Vegneru su se obratili arhitekti i dizajneri Arne Jacobsen i Erik Møller i zajedno su započeli dizajniranje nameštaja za novu gradsku kuću u Aarhusu. U istom periodu, Vegner je počeo saradnju sa majstorom proizvođača nameštaja Johannesom Hansenom, koji je bio pokretačka snaga u donošenju novog dizajna nameštaja danskoj javnosti u Kopenhagenu.

Srž Vegnerove zaostavštine je njegov fokus na prikazivanju unutrašnje duše komada nameštaja kroz jednostavnu i funkcionalnu spoljašnost. Vegnerovo iskustvo u pravljenu stolarije dala mu je duboko razumevanje kako integrisati zahtevne tehnike stolarije u izvrstan oblik. Njegova estetika se takođe zasnivala na dubokom poštovanju drveta, njegovih karakteristika i velikom radoznalošću prema drugim prirodnim materijalima koji su mu omogućili da unese organsku, prirodnu mekoću u formalistički minimalizam.

Flag Halyard fotelja

Vegner je 1943.godine osnovao svoj dizajnerski studio i tu stvorio seriju laganih stolica za Carl Hansen & Søn od 1949. do 1968. godine, uključujući stolicu Wishbone, koja se od tada do danas proizvodi u fabrici nameštaja Carl Hansen & Søn.

Hans Vegner sa Čarlosom Imsom, 1959. godine

Vegner se smatra jednim od najpoznatijih i najkreativnijih danskih dizajnera nameštaja. Dobio je mnogo nagrada za dizajn, uključujući nagradu Lunning 1951, Grand Prix Milanskog triennala 1951, medalju Kraljevske danske akademije likovnih umetnosti Eckersberg 1956, medalju švedskog princa Eugena 1961, dansku nagradu za nameštaj 1980, medalja CF Hansen 1982. godine i Osmu međunarodnu nagradu za dizajn 1997. godine. Kraljevsko društvo umetnosti u Londonu je proglasilo ga je počasnim kraljevski dizajnerom za industriju, postao je član Kraljevske danske akademije likovnih umetnosti u 1995., a na Kraljevskom fakultet umetnosti 1997.godine dobio je i počasni doktorat.

Skoro svi glavni svetski muzeji dizajna, od Muzeja moderne umetnosti u Nju Jorku i Designmuseum Danmark iz Kopenhagena do Die Neue Sammlung iz Minhena, izlažu njegove radove. Hans J. Vegner umro je u Danskoj u januaru 2007. godine, u svojoj 92. godini.