IMM Keln 2020 – Sve što nam se dopalo

Prošle nedelje je fokus ljubitelja nameštaja i enterijera, vraćen u Keln na jednu od najvećih svetskih izložbi enterijera, godišnji sajam nameštaja – koji predstavlja više od same izložbe proizvoda, kao i platformu za nove koncepte dizajna enterijera i kompas za naredne trendove, prvi put predstavljen 1949. godine. GIR tim je proveo nekoliko dana istražujući ogromne dvorane IMM Kelna u potrazi za novim trendovima, novitetima i inspiracijom za narednu godinu.

Takav veliki sajam nameštaja, kao što je IMM Keln, deluje kao način za merenje našeg promenljivog načina života i ilustruje naše fantazije i ideale. Ovogodišnji trend predstavljaju tople i zemljane boje, ratan, sintetičko tkanje, kao i mnogo više tapaciranog i baštanskog nameštaja u odnosu na prethodne godine.

Stolice sa rukonaslonom su stolice koje će se ove godine videti za trpezarijskim stolovima. Dugo vremena su takvi predmeti vodili senovitu egzistenciju – doduše, dostupni su kod različitih proizvođača tapaciranog nameštaja, ali oduvek su bili neprihvatljivi za trpezariju. Do nedavno je među dizajnerima i proizvođačima očigledno bilo jednoglasno mišljenje da je voluminozna presvlaka štetna za dizajn stolice – uostalom, proizvod čini teškim i glomaznim. Zanimljiva činjenica sa ovogodišnjeg sajma: Jedan od naših omiljenih danskih brendova Menu imao je sve tapacirane stolice na ovogodišnjem štandu!

Kao i uvek, štand Menu-a bio je jedan od glavnih momenata IMM-a i ove godine smo mogli lutati malim domom, inspirisan kreativnim prostorom Audo u Kopenhagenu. Prostor koji je udahnuo osećaj koji imate kad ste kod kuće. Različite sobe obojene toplim bojama nudile su savršenu pozadinu za neke stare i nove favorite iz kolekcije Menu.

Ove godine, više nego ikad nameštaj za spoljašnost postao je deo enterijera. Najveći izazov dizajniranja baštanskog nameštaja je: kombinovanje tehničkih performansi i estetskog oblikovanja. Zbog toga je ovaj sektor dugo ostao u senci dizajna enterijera, manje podložan ograničenjima otpora. U IMM-u Koln, Fatboy je lansirao novu outdoor kolekciju pod nazivom Palleti i Toni. Ostali su dosledni svom karakterističnom stilu.

Posebno nam se dopao pristup Ferm Living-a niskom životnom stilu, ležeran stil u zemljanim bojama i sofa da se nikada ne ustaje, dok ste okruženi sa bezbroj novih dizajnerskih objekata i ukrasa za kuću! Bio je to pravi blagdan za stari dizajn očiju u novim bojama i mnogo novih dodataka neprestano rastućoj kolekciji Ferm Living-a.

Ove godine lansirali su prvi krevet u kolekciji – Kona krevet. Inspirisan tradicionalnim japanskim nameštajem vrlo male visine, krevet Kona koristi se kao krevet za jednu osobu. Uz ime izvedeno od japanske reči za ugao, krevet je izrađen od čvrstog furnira od hrastovine koji ima savršene karakteristike za spavanje uz nisko uzglavlje i uzdignutu zadnju ploču.

Glavni F

Glavni fokus Ethnicrafta na ovom sajmu bio je kancelarijski i radni prostor. Predstavili su nam nekoliko kancelarijskih postavki sa svojim prepoznatljivim komadima kao što su Bok Table i Mikado Table, sa bežičnim punjenjem i menadzmentom za upravljanjem kablova kao krajnje poboljšanje za vaše kancelarije. Takođe, ovo im je bilo prvo pojavljivanje nakon oficijalnog spajanja sa dugogodišnjim partnerom i lifestyle brendom Notre Monde.

Pored svog tradicionalnog prisustva na sajmu, mnogi vodeći proizvođači izlažu svoje novine na Design Post-u, preko puta Kelnskog sajma, gde posetioci mogu pregledati proizvode u namenskim prostorima koji su oblikovani tako da odražavaju poseban identitet svake marke. Noviteti na ovogodišnjem Design Postu bili su naši Muuto i Kvadrat.

Nemački dizajner Stefan Diez kreirao je instalaciju za danskog proizvodjača tekstila Kvadrat koja je inspirisana sećanjima iz detinjstva kako stvara tvrđave iz suncobrana. Instalacija je transformisala prostor kompanije na Design Postu, gde je Kvadrat predstavio novo platno Airfield dizajnera Alfreda Haberlija.

Muutov debitantski nastup na Design Post-u obeležili su uzbudljiva predstavljanja ključnih proizvoda kao što su nova kolekcija rasvete Post dizajnira od strane studija Earnest, novi član porodice Cover – Cover Side stolice kao i dodaci za dom – Kink Vase. Kombinacija njihovog talenta i strasti za dizajnom čini ovaj brend jednim od najimpresivnijih u dizajnerskoj industriji. Pored toga, svake sezone njihovi noviteti su nekako veoma minimalistički i svestrani sa naprednom i trendi paletom boja.

Glavni novitet sa štanda Ligne Roset definitivno je bila modularna sofa Asmara. Francuski dizajner Bernard Govin sarađuje sa Ligne Roset od 1960.godine. Njegov stil dizajna sadrži zakrivljene i fluidne forme sa futurističkom estetikom i ova godina je savršen trenutak za povratak ove sofe u naše živote.

Normann Copenhagen imao je nešto manje novih stvari nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Hyg kolekcija stolica bila je glavni utisak na ovogodišnjem štandu. Da li je za to kriv sajam, uostalom, postoji jaka konkurencija između IMM-a, Maison et Objet-a, koji se održava istovremeno u Parizu, i Salone del Mobile u Milanu u aprilu, u smislu koji će sajam prvi predstaviti novosti. U svakom slučaju, radujemo svemu što ćemo od njih videti u narednom periodu!

I na samom kraju, IMM sajam u Kelnu je definitivno doneo dah svežeg vazduha u svetu nameštaja i enterijera. Jedva čekamo da vidimo šta će nam još doneti 2020. godina!