Izložba New Perspectives | Artist Studio

GIR Store vas sa zadovoljstvom poziva da nam se pridružite 20. septembra u 19h na otvaranje izložbe “New Perspectives | Artist Studio” u okviru koje učestvuju tri umetnika: Emilija Radojičić, Mario Kolarić i Svetlana Ždrnja.

Umetnici se često vraćaju početnom mestu – ateljeu kao mestu inspiracije za sopstveni rad. Istorijski, brojni autori prikazuju svoj studio – fizički prostor kao umetnički subjekat u nekom mediju. Od baroknih slikara do francuskih realista, prikazivanje umetnika u ateljeu ima svrhu veličanja statusa slikara. Moderni tokovi umetnosti transformišu ideju ateljea i prikazuju studio u potpunosti lišen ljudi, dok se posleratno umetničko istraživanje zasniva na prikazivanju studija u dokumentarnom kontekstu. Svakako da ovaj koncept prikazivanja privatnog prostora nije nov, i sa određene vremenske distance se može zaključiti da se ideja ateljea iznova transformiše od visokomodernističke ideje studija kao kreativne sile, do ideje konceptualne umetnosti u kojoj je studio kao takav izlišan.

Izložba New Perspectives | Artist Studio posmatra privatni prostor umetnika kao subjekat – koji dokumentuje, rekreira i komunicira sa specifičnim izložbenim prostorom u kojem se nalazi. U ovom kontekstu se celokupna izložba i prateći video rad može posmatrati kao site-specific instalacija čiji osnovni zadatak je demistifikacija prethodnih predubeđenja o studiju kao takvom, posmatranje radnog prostora umetnika kao mesto istraživanja i eksperiment, sa posebnim naglaskom na važnost stvaralačkog procesa koji je u ovom kontekstu podjednako bitan kao i finalno ishodište – dovršen rad. Sa tim na umu, u okviru izložbe se mogu videtii nedovršeni radovi kao i početna razmatranja koja zajedno sa ličnim predmetima na jedan nekonvencionalan način predstavljaju umetnika, njegov stvaralački proces i posvećenost radu.

Postavka izložbe se može tumačiti i prema Burjoovoj definiciji relacione estetike (Bourriaud, Nicolas. Relational Aesthetics. Les Presses Du Réel, 2010.)kao mesto susreta umetnika i publike. Smestiti privatni prostor umetnika u izložbeni prostor (koji je daleko od galerijskog sterilnog okruženja) daje priliku posmatraču da fizički i mentalno zakorači u studio umetnika. Prateći video rad objedinjuje celokupnu postavku izložbe a posmatrač postaje svedok procesa stvaranja umetničkog dela, dajući mu novu vrednost.

Studio umetnika iz druge perspektive prikazuje posvećenost radu, ali i problematizuje predodređene i često romantizirane pojmove koji se vezuju za umetnički studio kao takav. Koncept izložbe se bavi ključnom ulogom koju studio ima u stvaralačkom procesu, sa posebnim osvrtom na status koji studio ima u mišljenju šire javnosti. Početna ideja nije samo rekreairati studio i tu se zaustaviti, stoga i sama postavka izložbe ne predstavlja repliku već site-specificinstalaciju sa neposrednim iskustvom privatnog prostora u okviru pretpostavljenog umetničkog stvaralaštva.

Zahvaljujući ovako koncipiranoj izložbi koja uključuje i nedovršene radove, skice i početne ideje, može se steći utisak o utrošenom vremenu, dublje analizirati proces, predanost i posvećenost radu.

U okviru GIR izložbenog prostora predstavljena su tri umetnika: Emilija Radojičić, Mario Kolarić i Svetlana Ždrnja koji, iako rade u različitim tehnikama, u biti posmatraju svoj radni prostor kao mesto inspiracije i okosnicu u stvaralačkom procesu.

Iskorišćeni rapidografi, drvene bojice i pletiva, kao i radovi su izloženi u vidu instalacije dok traje izložba i služe kao podsetnik koliko je zapravo potrebno da bi se došlo do dovršenog umetničkog dela. U okviru izložbe predstavljen je i video rad koji ima dokumentarnu funkciju. Pored toga, video dozvoljava posmatraču da neposredno iskusi proces stvaranja umetničkih dela koja su izložena. Tkanje na razboju, crtanje na papiru u kontrastu sa izloženim dovršenim radovima i tapiserijama.

Sa obzirom da ideja nije samo rekreirati već postojeći fizički prostor, svi umetnici su odabrali nekoliko predmeta koji se nalaze u izložbenom prostoru GIR-a i inkorporirali ih u svoj umetnički studio.

Emilija Radojičić je vizuelna umetnica koja trenutno živi i radi u Beogradu. Svoju dosadašnju umetničku praksu je najpre razvijala kroz medij crteža, slike i grafike. Svoje novije radove i istraživanja odnedavno izvodi u polju instalacije i skulpture, gde ideje i vizije transponuje iz dvodimenzionalne u trodimenzionalnu formu objekata i tapiserija, nastavljajući sa daljim razradama apstraktnih sadržaja i sofisticiranih tkanja oblika.

Mario Kolarić je vizuelni umetnik, rođen u Beogradu, odrastao u Osijeku i diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Trenutno živi i radi u Beogradu.  Radi na polju crteža, objekata i instalacija, stvarajući apstraktni narativ kroz jednostavne likovne elemente.

Svetlana Ždrnja je vizuelna umetnica, rođena u Subotici, a osnovne i master studije je završila na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Pored crteža, pronalazi se u novim medijima (analogna fotografija).

Autor teksta: Nikoleta Marković
Fotografija: Nemanja Knežević