Izložba Oblik i Prostor

Nakon preispitivanja apstraktnih i figurativnih formi, rađenih u različitim medijima i tehnikama, u okviru izložbe FORMA – ФОРМА, nastavlja se ciklus izložbi u GIR Storu, kojima se predstavlja mlada umetnička scena iz Srbije i regiona.

Kako posmatrati skulpturu? Iz kog ugla? Koji oblik prepoznaješ? Kakva je forma? Kako izložene različite forme izgledaju zajedno? A kako odvojeno? U kom materijalu su izvedeni izloženi radovi? Kako oni komuniciraju sa izložbenim prostorom? U kakvom su odnosu posmatrač i umetničko delo?

Oblik i prostor je naziv grupne izložbe, koja prikazuje preko trideset radova, umetnika mlađe generacije, a sa ciljem istraživanja međusobne komunikacije između samog umetničkog dela i GIR Stora, kao izložbenog prostora. Izložba je podeljena u nekoliko celina, u kojima se ambivalentnost u skulpturi, koju prate apstraktne forme i otvorenost za interpretaciju, ogleda kroz međusobnu komunikaciju radova, stvaranih u različitim tehnikama i materijalima.

Od figurativnih skulptura i evociranja neodadaističkih eksperimenata kod autorki Nadežde Kirćanski i Gorane Bačevac, do fluidnih apstaktnih formi koje se mogu videti u radovima Nikole Matovića, Vladimira Zaharijevića i drugih, pa sve do keramike kao specifične oblasti primenjene umetnosti čiji se predmeti mogu posmatrati skulpturalno ali i upotrebno.

Ova grupna izložba pokušava dati odgovor na gore postavljena pitanja o prirodi skulpture i dati odgovor na koji način je treba posmatrati. Forma izloženih radova je u jedinstvu-dihotomiji sa arhitektonskim projektom i izložbenim prostorom GIR-a i za cilj ima istraživanje, stvaranje, percepciju i granice prostora.

Naziv grupne izložbe “Oblik i Prostor” predstavlja delimičnu pozajmicu naslova knjige “Oblik i vreme” koja se bavi strukturom i značenjem umetničkog dela kao i estetikom vajarstva, a delo je našeg poznatog slikara, likovnog kritičara, teoretičara i istoričara umetnosti Miodraga Protića.
Otvaranje izložbe će biti 11. aprila 2018. godine u 19h u GIR-u (Trešnjinog Cveta broj 5) i trajaće do 12. maja 2018. godine.

Učesnici izložbe su: (azbučnim redom) Ana Vujović, Betonica, Blatobran, Bojan Krstić, Vladimir Zaharijević, Gorana Bačevac, Drvo Yew/Neda Krstić i Jelena Andabaka, Dunasab/ Dunja Sabljić, Ivona Petrović, Jovana Petković, Milija Čpajak, Milica Mila Ristić, Nadežda Kirćanski, Nikola Matović, Sinonim Dizajn, Stefan Stanković Perić.