Spremite kafu sa stilom

Da biste skuvali ukusnu kafu, postoje određena pravila koja morate poštovati: odnos kafe prema vodi, vreme kuvanja, temperatura vode i veličina mlevenog zrna. Svi ovi faktori moraju se spojiti kako bi stvorili uravnoteženu šolju kafe. Kada se mlevena kafa prelije vrućom vodom, voda počinje da izvlači “i miris i ukus“  iz zrna kafe. Cilj? Tečnost koja nije previše gorka, prepečena ili kisela. Da biste to postigli, morate izvući prave sastojke iz zrna u pravo vreme.

  • Vreme je da sameljete kafu

Prvi korak ka pravoj ukusnoj ukusu kafa je polazi od celog zrna kafe. Potrebno je da je sameljete neposredno, pre spremanja, kuvanja. Što je zrno više izloženo kiseoniku, to ona brže gubi svoja svojstva.

Steltonov ručni Collar mlin za kafu ima keramičku brusilicu i maticu za podešavanje grubosti mlevenja. On vam je neophodan.  Ručno meljite kafu, po sopstvenom ukusu – krupno, sitno ili negde između – to vam omogućava da iskusite jedinstveno zadovoljstvo, pri spremanju kafe. Zahvaljujući poklopcu, koji dolazi u sklopu, predivni mlin može poslužiti i kao posuda za čuvanje samlevene kafe.

  • Kuvajte je na francuski način

Francuski aparat za kafu je uređaj u kom se kafa sprempa pomoću potiska. Ono što francusku presu čini jedinstvenom je proces u kome kafa ostaje u kontaktu sa vodom tokom čitavog perioda kuvanja. Francuska presa filtrira kafu direktno kroz metalni filter, što znači da se eterična ulja koja se nalaze u talogu, ne ispravaju ili apsorbuju filterima. Umesto toga, oni ostaju u vodi i rezultiraju jačom, bogatijom kafom sa aromatičnijim ukusom.

Upotpunjena prekrasnim kontrastom, nagrađivana kolekcija Theo dizajnirana je da stimuliše sva čula. Ovaj Francuski pres aparat za kafu  na sofisticiran način kombinuje skandinavski dizajn i japansku kulturu. Kreiran je od mat crnog kamena sa sjajnom glazurom, Theo French Press predstvalja rustikalni i bezvremenski dizajn. Da bi se izbeglo prolivanje, dizajniran je sa elegantanim poklopcem od bambusa. Pogodna je za mašinu za sudove i kapaciteta je 0,8L.

  • Uživajte u bogatstvu sporog kuvanja

Pokret “spore kafe“ je ukorijenjen u metodama ručnog spremanja kafe, kao što je prelivanje mlevene kafe ili spremanje pomoću francuske prese. Imati tu vrstu kontrole u pripremi, omogućava više nijansiranih profila ukusa i služi za isticanje prirodne slatkoće koja je svojstvena kafi (što znači da je potrebno manje šećera i mleka). U ovim metodama, kvalitet poslužene šoljice ima prednost u odnosu nad pogodnošću – otuda i spori naziv. Ali, sa pravom opremom, nije teško posvetiti i dodatne minute prilikom spremanja ove divne vsrte kafe. Spor stil kafe je rođen da vam donese radost u opuštajućem vremenu, kako tokom spremanja, tako i tokom uživanja u ispijanju kafe.

Dizajniran u crnoj boji sa sjajnom glazurom, Theo aparat za kafu je u isto vreme i rustikalanog i elegantnog dizajna. Levak za filtriranje ima samo tri otvora na dnu, tako da je vreme prolaska prirodno smanjeno. Uživajte u ukusnoj, aromatičnoj kafi svaki put sa Theo aparatom za kafu. Njegov kapacitet je 0,6 L, što ga čini savršenim za posluživanje 12 osoba. Dolazi sa poklopcem od bambusa koji se zagreva. Lonac za kafu dolazi sa ogrlicom od silikona koji izoluje toplotu, što obezbeđuje dobro prianjanje i uklanja mogućnost da ispečete prste. Odvojite vreme za sebe i uživajte u sporo spremljenoj kafi.

  • Savremeni Moka pot

Moka Pot se često naziva „aparatom za espresso za šporet“ koji kuva kafu propuštajući kipuću vodu pod pritiskom pare kroz mlevenu kafu. Nazvan po jemenskom gradu Mocha, a širi se iz Italije. Moka pot aparat se danas najčešće koristi u Evropi i Latinskoj Americi. Njegova siluete je postala ikona dizajna, i njegovi posebni priperci se mogu videti u muzejima i galerijama širom sveta.

„Želeli smo da se bavimo analizom čitavog iskustva pripremanja kafe, umesto fokusa na brzu potrošnju“, kaže Sandri. “Zamišljamo da ljude vraćamo u neka davna vreme, da cene ukus prave kafe tokom ovog malog riutala, koji se ponovo vraća.“

Zbog svoje naklonosti ka klasičnoj pripremi espreso kafe, Debiasi i Sandri, su se udružili sa kompanijom Stelton, kako bi tradicionalnom aparatu za kafu dali inekciju stila. Saradnja ovog tria, rezultirala je kolekcijom Collar, koja ne samo da obećava šoljicu uživanja, već dozu stila prilikom njene pripreme. Ovaj aparat za pripremu espresa, prepoznatljivu siluetu duguje skandinavskoj dizajn estetici.

 

  • Ne zaboravimo korene

Domaća kafa je isto što i turska kafa. Poput jermenske kafe, kiparske kave na Kipru, grčke kafe i bosanske kafe, termin označava polaganje prava na nešto što je u velikoj meri deo kulture ovih prostora. Ova vrsta kafe je predstavlja poseban stil pripremanja kafe. Fino samlevena kafa se polako kuva u posebnoj posudi dok ne počne da vri, dajući jak ukus. Kuva se u visokom, uskom loncu poznatom kao džezva, briki ili ibrik. Domaća kafa u Srbiji poslužuje se ponekad sa sladoledom i ostavlja se da se slegne, a onda se polako ispija. 

Steltonova posuda-džezva je idelana za pripremanje ove vrste kafe, na šporetu. Ono što je značajno, je i da teflosnka obloga olakšava održavanje iste.

Danas sa svim novim i progresivnim metodama za pripremu kafe, možda ćete morati da se odlučite za samo jedan način kao vaš. I dok postoje standardne preporuke, spremanje kafe je zaista lični ukus. Ali spremajte je sa stilom!