Umeće kuvanja čaja

Naše omiljeno piće je dosta staro. Istoričari veruju da čaj kao piće potiče iz drevne Kine gde je prvi put korišćen kao lek. Danas se čaj koristi kada smo prehlađeni, i obično ga pijemo češće tokom hladnih zimskih dana kao topli napitak. Ali kako i kada smo otkrili čaj? Kako skuvati najbolji čaj? Svaki ljubitelj čaja će vam reći da je to mnogo više od vrele vode i kesice čaja.

Ranije se verovalo da određene biljke utiču dobro na naše zdravlje. Prema kineskoj legendi, car Šenong koji se smatra ocem kineske medicine i agrikulture je testirao stotine divljih biljaka, među kojima su i listovi čaja, kako bi procenio koliko su zaista lekoviti. Ako bismo pratili ovaj narativ, otkriće čaja se datira čak 2700 godina pre nas, što je prilično impresivno!

Čaj je popularizovan kao rekreativno piće tokom vladavine kineske dinastije Tang, i dalje se uticaj čaja širi na istočno azijske zemlje. Sa razvojem trgovine, portugalski trgovci i misionari su doneli čaj kao piće na evropsko tlo u 16. veku. Britanci su prihvatili kulturu čaja, i čaj je postao popularno piće tokom 17. veka. Sa tako velikim potrebama, stigla je velika potražnja i proizvodnja čaja, kao i komercijalizacija biljke Camellia sinensis (preteča čaja) u Indiji. Kada pomislimo na vreme za čaj, obično mislimo na kulturu Engleske i Ujedinjenog kraljevstva kod kojih je ispijanje čaja postalo simbol i vrsta kulturne aproprijacije. Istorija čaja datira pre skoro 5000 godina, i sam čaj kao piće ima oko 3000 varijacija. Ovo je najviše konzumirano piće na svetu koje ima istorijski i kulturološki značaj koji mu ne može parirati.

Šta je sa čajem koji volimo danas, upakovan u kesice za čaj i masovno proizveden? Kesice za čaj su izmišljene u Americi početkom 20. veka međutim postale su popularne 70tih u Velikoj Britaniji. Danas bi bilo teško zamisliti život bez njih.

Kako se tačno pravi savršena šolja čaja? Pre svega bitan je kvalitet! Čaj lošeg kvaliteta će uvek biti čaj lošeg kvaliteta, koliko god se trudili. Kada birate čaj za vas, važno je proceniti njegovu vrednost, tražiti aromu koja zadovoljava, kao i birati listiće koji nisu previše krti i ne mrve se, kao i listove dobre boje. Preporučujemo set Normann Copenhagen selekcije čajeva koji dolaze u limenim kutijama i možete ih nanovo iskoristiti. Neke od popularnih vrsta su (Chai, Rooibos, Green Tea, Mint Caramel, Lemon Meringue).

Večito pitanje, da li praviti čaj u kesici za čaj ili sa cediljkom, stručnjaci za čaj se slažu da je sasvim prihvatljivo izabrati jednu omiljenu metodu, ali da ono što je bitno je da čaj bude svež. Naša baka je bila u pravu kada nas je savetovala da pre spravljanja čaja zagrejemo vodu – jer hladna šolja može dodatno sniziti temperaturu čaja – što je jako bitno pri kreiranju savršene arome. Kada je reč o infuzeru, važno je uzeti neki većeg obima da bi listovi mogli da ispuste aromu. Ako volite čajeve poput indijskog, predlažemo da koristite manji infuzer.

The Theo teapot and Teapot Warmer

Stručnjaci za čaj se slažu i da je korišćenje filtera za vodu, termosa jako važno jer filteri smanjuju sadržaj hlora u vodi i ne maskira miris čaja. Za sve ljubitelje čaja naša preporuka je Normann Copenhagen Geo Vacuum Jug koji kombinuje minimalistički dizajn sa oštrim ivicama, i dolazi u svežim i vibrantnim bojama. Vacuum Jug je predivan spolja, a i iznutra – sa obzirom da je ovo ujedno i termos! Dolazi u različitim nijansama i ima zapreminu od 1l. Ako tražite klasičan dizajn, savetujemo vam da pogledate Stelton Theo Teapot čiji poklopac i drška su izrađeni od bambusa – referenca na azijsku kulturu čaja. Možete ga kombinovati sa celom Stelton kolekcijom.

Kao i kada je reč o kafi, ključ umeća pravljenja najboljeg čaja je u propociji. Dva grama čaja naspram 150ml vode je pravilo za skoro svaki čaj, ali samo budite pažljivi jer pojedine vrste čaja kao npr. zeleni ili beli čaj su nešto lakši od drugih, te savetujemo da pre nego odokativno, proverite na kuhinjskoj vagi.

Cast Tea Heater

Kada je reč o temperaturi, crni čajevi imaju najbolju aromu kada se spremaju sa proključalom vodom (100°C). Beli i žuti čaj imaju najbolju aromu na temperaturi 70 – 80°C jer se tada oslobađa aroma i svežina listića. Zeleni čaj je najbolje spremati na 60°C. Kod vremenskog okvira, tri do pet minuta držanja čaja u vodi je optimalno vreme, ali takođe zavisi i od vas. Preporučujemo MENU Cast Tea Heater koji za inspiraciju uzima gvozdene elemente tradicionalnih peći. U cilju jednostavnijeg života, ovaj ketler za čaj koristi vatru i rekontekstualizuje tradicionalni proces spravljanja čaja.

Ako više volite moderniji dizajn, preporučujemo Stelton Emma electric kettle, inspirisan zlatnim dobom danskog dizajna – ovaj ketler ima filter za vodu i opciju za bezbedno kuvanje. Kapacitet mu je 1.2l.

Kada birate šolje u kojima ćete služiti čaj, možete odabrati tradicionalniji tip šolje/čaše, i za to preporučujemo Design Letters Porcelain Cup A – Z , ili Normann Copenhagen Obi cup/mugs. Ali, ako želite nešto ekstravagantnije, aroma i vizuelni efekat se mogu povećati u drugačijoj čaši – kao na primer čaša za šeri ili čaša za vino koju ćete poslužiti umesto alkohola posle jela.